beats by dre cheap

"Hunting Party"- "Spring Brake In Bosnia"

"Hunting Party"- "Spring Brake In Bosnia"
Directed by
Richard Shepard
Produced by
Mark Johnson
Scott Kroopf
Paul Hanson
Written by Richard Shepard
Starring
Jesse Eisenberg
Terrence Howard
Richard Gere

Lažovi, prevaranti, plejboji, lopovi, novinari... (nastavite niz).
Praznik u Bosni, je svojevrstan nastavak filma... u stvari nastavak dva filma, što je presedan u filsmkoj umjetnosti. Ovo je svojevrstan nastavak filma "Praznik u Sarajevu", gdje3 vidimo kako su mali, sitni kriminalci koji su nekad u doba ex Yu operisali po draguljarnicama i kućama bogatin Nijemaca, Šveda, a bogami i Frančeza, izrasli u prave "velike dečke". Ujedno je ovo i nastavak filma "Kako je počeo rat na mom otoku".
Naime, radnja filma prati novinara Simona Hunta (tumači ga drugorazredni glumac sapunica o modernim Pepeljugama- R.G.) koji dolazi provesti odmor u Bosni. U svari on samo provodi vrijeme predviđeno za odmor na malo čudan način. Naime, Simon sa svojim prijateljima Duckom i Franklinom dolazi u Bosnu loviti majora Aleksu Milosavljevića, poznatog oficira JNA, koji je započeo  rat na mom otoku. Major Aleksa se krije negdje u brdima istočne Bosne jer je optužen za ratni zločin, pa je hrabri novinar došao napraviti "intervju" s njim. Kao i svaki odgovoran ratni zločinac koji imalo drži do sebe, major Aleksa u ovom filmu se ne zove Aleksa, nego je ime promjenio u Radoslav Bogdanović. To ne zbunjuje naše hrabre tragače koji, da ih dalje ne bi zbunjiovalo, Aleksu/Tadoslava zovu kodnim imeon Fox, aludirajući na taj način da u Bosnu nisu došli praviti posao, nego su dopšli u rekreativni lov na lisicu/e. Uz sex, laži, podmetanja, opasnosti za život, Simon, Duck i Franklin, uhvate majora Aleksu, koji jekrenuo u lov na lisice pokazujući na taj način da su sposbniji od OSE, SIPE, MIPE; CIE; FBIAE, i ostalih visokoplačenih službi .  Na samom kraju filma, zajebom ga ostave u neko zabačeno Bosansko selo, koje nastanjuju Bošnjaci muslimani, umjesto da su ga onako spenganog odveli na otok na kojem je započeo rat. Upravo ova greška u orjentaciji i poimanju geografije kod novinara, ali i fizička sličnost majora Alekse  je dovela do zabune kod velikog broja gledatelja, kritičara, običnih ljudi da film opsiuje hvatanje jednog drugog ratnog zločinca, dr. Radovana Karadžića.

Poenta filma je da američkim novinarima nitko umaći nemože, pa čak ni major Aleksa, koji je promjenio ime u Radoslav. Subliminalna poruka je da su špijuni u stvari gomila neznalica koji sa zločincima sklapa dogovore dok troši gomilu novca poreskih obveznika, a novinatri su ti koji stoje na stupu spram...ovaj demokratije i slobode.

I na kraju, ratnog zločinca majora Aleksu Milosavljevića nisje uhvatio Richard Gere, koji je u filmskom svijetu zadužen isključivo za hvatanje Jullie Roberts, nego revizori beogradskog javnog saobraćaja, gdje se major Aleksa sakrivao i gdje se bavio alternativnom medicinom. U stvari on je samo bježao od svoje supruge, koja mu nije oprostila nevjeru sa mjesnom učiteljicom.

R
http://R.blogger.ba
27/10/2008 10:43