Mehki To(beja)rabi

   Dugo me nije bilo… Piramidioti, bog kojih je blog i ppokrenut su  u proteklih par godina uradili da upropaste "najveci projekt" da im je bilo suvišno pomagati u nakani. Ukratko, ni navjeci entuzijasti više ne vjeruju Osmanagiću niti u obećani preporod. "Hiljade turista" koje po Osmanagićevim tvrdnjama i dalje dolaze u Visoko nisu donijele ništa dobro (doduzše ni loše). OSmanagić je iz projekta istjerao na naj gori mogući način sve one koji nisu našli piramide, ali su našli tragove srednjovjekovne kulture, koja se očito ne sviđa Osmanagiću. Kako stvari stoje, sa britanskim arheologom Andrew Lawlerom je haman završio i na sudu. Ništa bolje nije prošao ni bivši , nedavni "glavni arheolog fondacije" Hološ, kojeg je Osmanagić, pgoditešta, otjerao sa projekta, ka i sve ostale stručnjake i "struĆnjake". Doduše, Osmanagić je organizovao radnu akciju "MRAV" (znam, znam, urnebesno, al šta da se radi) , gdje je rijeka mladh nadobudnih omladinaca i omladinki pohrlila na druženje, da bi doživjela, pa blago rečeno uznemiravanje od strane "starih" članova komande MRAV-a. No, Osmanagiću je u privatnu posjetu došao  marokanski "isjeljitelj" Mekki Torabi, za kojeg Osmanagić piše:"Svojevremeno je protiv njega ustao medicinski establišment Maroka, ali je sam kralj Maroka Torabija uzeo u svoju zaštitu."
Interesantno je kako sve što ima veze sa Osmanagićevim istraživanjima je nekako na rubu nauke, razuma, zakona, i onda neki vladar šarlatana mora uzeti u zaštitu, jer nauka se obavezno okrene protiv šarlatana. U svakoj normalnoj državi Osmanagić bi odgovarao za ugrožavanje vrijednih spomenika historije, kulture, za nezakonit rad kojekakvih bjelosvjetskih "stručnjaka", za verbalne napade na neistomišljenike, angažovanje radnika u suprotnosti u Zakonu o radu… U svakoj normalnoj zemlji Meki Torabi bi bio uhapšen zbog šarlatanstva i obmane jadnih, blesnih, siromašnih… Ali Bosna nije normalna zemlja. U Bosni je sasvim normalno da premijer Federacije ode u posjetu jednom ublehašu i da mu podršku , a ne posjeti recimo Zemaljski muzej i barem obeća pomoć u rješenju egzistencijalnih pitanja. U Bosni i _Hercegovini je moguće da premijer Federacije u posjetu primi šarlatana Meki Torabija, dodjeli mu zahvalnicu jer je, pazite sad, "vratio osmjehe na lica građana", dok porodilište
"Zehra Muidović“ na Jezeru još nije otvoreno, a mali Bosanci i Hercegovci se rađaju u neuslovnim prostorijama bolnice Koševo, rizikujući da prve dane svog života fasuju neku zarazu. Zar moderno poroilšte ne bi vratilo osmjehe na lice naših građana? Samo u ovoj državi isti doktori, uposlenici Kliničkog centra protestvuju protiv poteza Premijera Mujezinovića i organizuju posjete OSmanagiću. I umjesto da rad jednom šarlatanu bude zabranjen, a taj isti šarlatan pritvoren, Premijer federacije mu uručuje zahvalnicu. Premijer PEderacije je zahvalnicom uručio poziv svim bjelosvjetskim hoštaplerima i prevarantima da nahrle u našu zemlju i da "besplatno" liječe, ustanove dijagnoze" i "vrate osmjeh na lica građana". Jer sukoro bi se mogao pojaviti neki vudu vrač sa Haitija, koji je bježeći od kolere svratio u Sarajevo da podjeli blagodat svog dara i virus sa jadnim građanima.
BIlo kako bilo, Meki Torabi je skupa sa svojim ninja kornjača pomagačima sa 5 planeta, prevodiocem i managerom, svratio do Semira Osmanagića, verifikovao piramdie i produžio boravak do daljnjeg. Interesantno je kako su "istraživaĆi" na najvećem geoarheološkom projektu opisali tu posjetu i "moći iscjelitelja":"Energija koju emitira dokazano mijenja sastav vode onog trenutka kada je Torabi dohvati ili blagoslovi."
Obratite pažnju na riječ "dokazano". Ko je kako i kada dokazao ovu glupu tvrdnju? Ova glupost je dokazana, kao što je dokazano postojanje visočkih piramida.
Cirkus oko piramida, dovođenje isjeljitelja, nakaradna reforma školstva, vode ovu državu u mračni srednji vijek. Ko će igdje u svijetu priznati diplomu univerziteta koji je dozvolio OSmanagiću da doktorira na temu historije iščezle civilizacije Maja, a da u širem okruženju nema niti jedan jedini stručnjak za pomenutu civilizaciju? (samo usporedbe radi, Osmanagićev cirkus sa doktoratom na pomenutu temu je ekvivalent, recimo slijedećoj situaciji: Da nuklearni fizičar brani tezu "Uticaj Shakespeara na svjetsku književnost" pred komisijom u kojoj se nalaze jedan bravar, automehaničar i frizer.)

Dragi moji sugrađani, dok god je ovakvih šarlatana i vlasti koja im odaje priznanja đabe ukidanje viza za EU. PRikladnije bi bilo da pristupimo zajednici afričkih država.

Komentariši